Polis Negara Filipina Memfokuskan Dokumentasi Pekerja POGO
Toto

Polis Negara Filipina Memfokuskan Dokumentasi Pekerja POGO

Keadaan industri perjudian agak miskin di Filipina, dengan beberapa kejadian penculikan, rasuah dan tuduhan salah guna kuasa. Walau bagaimanapun, Polis Negara Filipina nampaknya berwaspada dan kerjasamanya dengan pelbagai badan kerajaan dalam memerangi Operator Permainan Luar Pesisir Filipina adalah bukti bahawa masih terdapat binaan yang berfungsi di negara ini, dan masih ada harapan untuk diperbaiki. Ini mungkin memerlukan sedikit pengorbanan, walaupun, kerana pembaharuan yang lengkap jarang berjalan lancar dan bebas masalah.

Polis Filipina Membanteras POGO
Polis Negara Filipina (PNP) berkata pada hari Selasa bahawa tindakan keras terhadap Operator Permainan Luar Pesisir Filipina (POGO) dan aktiviti haram mereka sedang dijalankan, dengan tumpuan berat diberikan kepada pekerja POGO dan dokumentasi mereka – visa tamat tempoh dan/atau permit kerja, dengan banyak kes pekerja yang tidak mempunyai sebarang dokumentasi menjadikan tindakan keras itu satu keperluan. Ketua PNP Jeneral Rodolfo Azurin Jr. dipetik dalam laman web kerajaan Filipina sebagai berkata

“Dengan tindakan keras itu, apa yang kita lakukan dengan visa tanpa dokumen, tinggal lebih masa, tamat tempoh atau permit kerja pekerja POGO, ia tidak lama lagi akan memberikan negara kita iklim perniagaan yang lebih baik kerana sebahagian daripada keperluan untuk pekerja asing adalah pelepasan yang mereka tidak dikehendaki atau dihadapi. sebarang pertuduhan jenayah di negara mereka, dan mereka akan dikehendaki mendapatkan Pelepasan Polis Negara dan pelepasan NBI” kepada Agensi Berita Filipina.

Menurut siaran berita dalam laman web kerajaan, Biro Imigresen (BI) dan Philippine Amusement and Gaming Corporation (PAGCOR) juga telah dihubungi, dalam usaha untuk meningkatkan proses penyiasatan dalam tindakan keras hk pirze terhadap POGO ini. Seperti kata-kata Azurin sendiri, jenis kerjasama ini akan meningkatkan kapasiti untuk pemeriksaan di tempat, bertujuan untuk mengesahkan sama ada seseorang itu mematuhi undang-undang operasi tempatan.

Pembaharuan Amat Diperlukan
Tindakan keras ini mungkin sebahagian daripada rancangan PNP untuk merombak polisinya berhubung kemasukan pekerja asing dalam POGO. Azurin membuat rayuan pada Jumaat lepas, 16 September, mengatakan bahawa:

Sudah tiba masanya untuk kita menilai semula, kita menilai semula dasar kita mengenai pekerja POGO yang memasuki negara ini. Itulah sebabnya kami menghendaki mereka perlu diberi pelepasan polis negara supaya kami mempunyai cara untuk memeriksa siapa warga China ini dan pada masa yang sama, kami memastikan mereka yang memasuki negara ini bukan penjenayah.”

Ketua PNP Jen. Rodolfo Azurin Jr.
Memberi pelepasan ini kemungkinan besar termasuk membuat senarai pekerja POGO asing . Semua usaha bertujuan pada mulanya mengurangkan, tetapi Keluaran Sidney akhirnya – menghentikan – jenayah berkaitan POGO, yang memerlukan tahap pembaharuan perundangan yang hebat dan memberikan PNP keupayaan untuk mengawasi dan menguatkuasakan undang-undang yang ditakrifkan dengan lebih baik.

Hanya beberapa hari yang lalu, hasil kerjasama yang tersusun dengan jelas dan bertujuan antara pengawal selia Filipina PAGCOR, PNP, dan Jabatan Dalam Negeri dan Kerajaan Tempatan telah dinyatakan dengan jelas. Ini adalah satu lagi serangan terhadap tindakan menyalahi undang-undang dalam industri perjudian SGP Hari Ini negara dan mengakibatkan lebih daripada seratus pekerja diselamatkan, berikutan penutupan dua POGO . Mengulas keadaan itu, ketua PAGCOR turut memberi amaran bahawa iklim industri amat memerlukan pembersihan.

Lebih membimbangkan bagi industri ialah kemungkinan yang hampir tidak dapat dielakkan untuk menutup sepenuhnya perjudian dalam talian di Filipina apabila rang undang-undang baharu diperkenalkan semalam, dinamakan Akta Anti-Perjudian Dalam Talian. E-sabong juga diharamkan sepenuhnya, menjadikan pertaruhan sabung ayam dalam talian haram. Walaupun Akta Anti-Perjudian Dalam Talian belum diluluskan secara rasmi, keadaan jenayah berkaitan POGO sudah tentu mempunyai kesan sosial yang sangat merosakkan, yang merupakan pertimbangan utama untuk mengharamkan perjudian dalam talian pada mulanya.