Macau mencari pengiktirafan vaksin bersama dengan Guangdong: CE
Toto

Macau mencari pengiktirafan vaksin bersama dengan Guangdong: CE

Kerajaan Macau sedang berbincang dengan pihak berkuasa pusat tanah besar China tentang kemungkinan untuk mencuba rancangan untuk sistem Slot Demo Pragmatic “pengiktirafan bersama” bagi vaksinasi Covid-19 antara Macau dan wilayah jirannya Guangdong, kata Ketua Eksekutif Macau Ho Iat Seng (gambar). Beliau berkata demikian semasa sesi soal jawab di Dewan Undangan Negeri.

Pengaturan yang dicadangkan itu – jika akhirnya diterima oleh kerajaan pusat China – boleh membantu “mengurangkan” kos yang berkaitan dengan ujian Covid-19 yang diperlukan sebelum melakukan perjalanan ke Macau, kata Encik Ho.

Pada masa ini, hanya tanah besar China yang mempunyai gelembung perjalanan yang sebahagian besarnya bebas kuarantin dengan Macau. Tetapi pelawat tanah Sbobet Online besar ke Macau mesti mempunyai sijil kebebasan daripada jangkitan Covid-19 – dikeluarkan dalam tempoh tujuh hari selepas ketibaan yang dimaksudkan – untuk melakukan perjalanan ke sini tanpa kuarantin.

“Ujian virus [Covid-19] mengurangkan keinginan orang untuk melakukan perjalanan,” kata Encik Ho kepada penggubal undang-undang. “Kami telah berbincang dengan kerajaan tanah besar China…kami berharap akhirnya sekatan perjalanan [antara tanah besar dan Macau] dapat dilonggarkan lagi.”

Pada masa ini, hanya kira-kira “20,000” orang di Macau telah mengambil dua dos vaksin Covid-19, kata Encik Ho. Jumlah penduduk Macau, pada akhir Disember, berjumlah 683,100, menurut Statistik dan Perkhidmatan Banci bandar itu.

Ketua Eksekutif itu juga berkata kerajaan akan terus menggalakkan orang ramai untuk disuntik, kerana vaksinasi boleh membantu bandar untuk membangunkan SGP Pools imuniti kumpulan terhadap virus itu, sekali gus memberi manfaat kepada industri pelancongan Macau. Tetapi kerajaan tidak akan “memerintahkan” orang ramai untuk mengambil vaksin itu, tegasnya.

Kerajaan Macau juga merancang untuk menjalankan kempen pemasaran untuk menarik pelancong tanah besar di bahagian “barat daya” China, seperti di bandar Chengdu atau Chongqing, di wilayah Sichuan, kata Encik Ho. Tempat-tempat ini telah menjadi “sumber utama” pelancong masuk ke Macau, tambahnya.

Kerajaan Macau juga merancang untuk melanjutkan langkah -langkah rangsangan perbelanjaan kepada pelawat dari bahagian lain di Asia, sebaik sahaja hubungan perjalanan bandar dengan tempat-tempat ini menjadi normal, kata Encik Ho pada hari Selasa. Langkah itu, yang dilancarkan oleh kerajaan Paito SDY Macau pada September tahun lalu, disasarkan kepada pengunjung masuk dari tanah besar, dengan tawaran diskaun untuk tiket penerbangan dan penginapan hotel diperluaskan melalui platform e-dagang.